10 tips for sunn og billig mat

10 tips for sunn og billig mat

Som student er budsjettet stramt, men det bør ikke gå utover kostholdet. Her er 10 smarte tips til hvordan man kan leve både sunt og billig!

1. God planlegging

Skriv handleliste! Unngå å gå på matbutikken og impulskjøp. Gå for næringsrik mat som er bra for kroppen.

2. Kjøp store pakninger

Ha lager på tørrvarer. Ris, pasta, linser og bønner er matvarer som varer lenge. Finner du dette på tilbud? Da er det bare å hamstre!

3. Hamstre billig frukt og grønt

Frosne grønnsaker er billigere og holder på næringsstoffene enda lenger enn ferskt. Løk, kål, kålrot, potet og gulrot er næringsrike og billige grønnsaker som kan brukes i middagen hver dag. Det kan også brukes på utallige mange forskjellige måter. Ikke kun stekt eller kokt..

4. Ikke kast rester!

Ved å lage dobbel porsjon, kan man spise rester til kvelds, lunsj eller middag. Frys gjerne ned til senere også. Benytt seg av appen «to good to go» og nyt digge rester som kan brukes til så mangt.

5. Se på kiloprisen

Sammenlign matvarene med hverandre ved å se på kiloprisen. Man må sammenligne innhold og pris for å gjøre det beste kuppet.

6. Benytt deg av alt man kan få gratis

Benytt deg av skogen eller hagen. Plukk bær, epler og sopp. Lag syltetøy og frys ned i porsjoner. Man kan også tørke frukt eller sopp og er også en fin måte å konservere matvarene på.

7. Se etter tilbud

Benytt deg av Mattilbud-appen, og handle i matbutikken som har best tilbud på det du ønsker å handle inn. De fleste matbutikker setter også ned prisen på matvarer som har kort holdbarhetstid. Her kan man spare opp til 40%. Kjøp og bruk det med en gang. Eller frys det ned. Mat holder ofte lengre enn datoen som blir merket. Bruk sansene, lukt, se og smak!

8. Kjøp fryst

Frysevarer er ofte billigere enn ferske. Det er også faktisk ofte mer næringsstoffer i fryste matvarer. Kjøp store pakninger og frys ned det du ikke bruker, dermed holder maten lengre.  

9. Ha med matpakker

Man kan ofte bli fristet av å kjøpe mat i kantinen eller varmmatdisken på butikken, men dette er svært dyrt! Bruk heller matbokser og lag god og sunn mat som du tar med deg når det trengs. Det blir dermed billigere, og man spiser sunnere mat om man kun spiser det man har med seg i matboksen. Husk frukt og grønt!

10. Bruk gjenbruksflasker/kopper

Ta med vannflaske og fyll den i springen. Man kan også ha med egen kopp med kaffe og te. Her er det mye penger å spare! Det vil også resultere i at man drikker mer vann, og bedre alternativer enn de søte kaffene på cafeer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *